מדיניות האכיפה החדשה של העירייה בנושא עבירות בנייה נחשפה אתמול (רביעי) בישיבה מיוחדת של הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חריש. את המדיניות החדשה הציגה לפני חברי הוועדה עו"ד חן נחמני, התובעת העירונית ותובעת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. בישיבה הוחלט כי הוועדה תבצע סקר מקיף למיפוי עבירות הבנייה בעיר. מטרת הסקר היא לדייק את סדרי העדיפויות באכיפה על מנת להשקיע יותר מאמצים במניעה מראש ובאכיפה ממוקדת של עבירות נפוצות.
רקע
חריש, שהוכרזה עיר בשנת 2022, מונה כיום יותר מ-40,000 תושבים ומתאפיינת בתנופת פיתוח משמעותית עם שטח תכנון כולל של כ-8,600 דונם. בעקבות סיום תפקידה של הוועדה המיוחדת לתכנון ולבנייה בינואר 2024, הוועדה המקומית קיבלה על עצמה את האחריות לאכיפת דיני התכנון והבנייה באופן עצמאי ומלא.
מטרות האכיפה
המדיניות החדשה כוללת מספר מטרות מרכזיות:
- שמירה על המרקם התכנוני: מניעת פגיעה בשטחים מתוכננים ושמירה על האיזון העירוני.
- שלטון החוק: הבטחת יישום דיני התכנון והבנייה והגברת אמון הציבור במערכת האכיפה.
- מניעת הנאה מפרי העבירה: יצירת מנגנון הרתעה יעיל כדי למנוע מצב שבו חוטאים יוצאים נשכרים.
- שמירה על איכות הסביבה: הגנה על הקרקע, אוצרות הטבע והמרחב הציבורי.
- קידום אינטרסים ארוכי טווח: הבטחת פיתוח בר קיימה לטובת הדורות הבאים.
סדרי עדיפויות באכיפה
המדיניות מפרטת סדרי עדיפויות מוגדרים לטיפול בעבירות, תוך התמקדות במקרים חמורים בעלי השפעה רחבה:
1. עבודות ושימוש אסורים המסכנים את הציבור: עבירות הגורמות למטרדים משמעותיים, סיכון לשלום הציבור או פגיעה באיכות החיים והסביבה.
2. פגיעה במרחבים ציבוריים: שימושים בלתי חוקיים בשטחים המיועדים לרווחת הציבור, כולל דרכים, שטחים פתוחים ומבני ציבור.
3. בנייה ושימוש בנראות גבוהה: עבודות בהיקף נרחב המשפיעות על חזות העיר או מתבצעות בצירים ראשיים.
4. עבירות בתחום התשתיות: דגש מיוחד על עבירות הנוגעות לדרכים וכבישים.
5. עבירות שאינן ניתנות להכשרה: מקרים הפוגעים בתכנון האזורי או בסיכוי לתכנון עתידי.
סדרי עדיפויות נמוכים באכיפה
במקביל, על פי המדיניות החדשה, ישנם מקרים שבהם סדרי העדיפויות באכיפה נמוכים יותר, לרוב כאשר מדובר בעבירות בעלות השפעה מוגבלת:
1. עבירות בנייה פטורות מהיתר: מדובר במקרים שבהם בנייה הייתה מותרת אילו המבצע היה מודיע על כך כפי שנדרש, או במקרים של סטיות קטנות מהמותר. לדוגמה, בניית פרגולה ששטחה חורג במעט מהמותר לפי התקנות.
2. בנייה שהתיישנה: עבירות ישנות בהיקף קטן, בפרט במקרים שבהם אין אינטרס תכנוני או בטיחותי לאכוף אותן. 3. שימוש חורג במקומות חניה: כגון סגירת חניות או ביטולן ללא השפעה רחבה על הציבור.
אכיפה מנהלית ופלילית
הוועדה המקומית פועלת בשני מישורים מרכזיים:
1. אכיפה מנהלית: הוצאת צווים מיידיים להסרת עבירות בנייה ולמיגור שימושים אסורים, לרבות באמצעות מהנדס הוועדה.
2. אכיפה פלילית: ניהול חקירות, הגשת כתבי אישום ונקיטת הליכים משפטיים בעבירות חמורות.
עקרונות האכיפה
במסמך שהוצג לחברי הוועדה נאמר כי מדיניות האכיפה נשענת על עקרונות של שוויון, הוגנות, יעילות ואפקטיביות, תוך הקפדה על יישום המדיניות בצורה מאוזנת ובהתאם למשאבים הזמינים. התובעת עו"ד חן נחמני הדגישה כי אין מדובר ברשימות סגורות וכי כל מקרה נשקל לגופו. נוסף לכך, הודגש כי אכיפה שאינה מלאה אינה יכולה להוות בסיס לטענות של אכיפה בררנית או להגנה מן הצדק. דגש מיוחד ניתן לטיפול בפניות הציבור ותלונות התושבים.
הסדרת הענישה ותיקון 116
בהתאם לתיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שנכנס לתוקף בשנת 2017, המדיניות החדשה מחמירה את הענישה על עבירות בנייה וכוללת שימוש בכלים מנהליים ופליליים לצורך יצירת הרתעה אפקטיבית.
ההשפעה על חריש
בכוונת הוועדה המקומית לבצע סקר מקיף למיפוי עבירות הבנייה בעיר, במטרה לדייק את סדרי העדיפויות באכיפה. לשאלת חברי הוועדה בנוגע לביצוע אכיפה על עבירות בנות כמה שנים, הם נענו כי ברוב המקרים בעיר ניתן עדיין לבצע אכיפה, גם בשל העובדה כי רוב העבירות עדיין לא התיישנו וגם כי בחלק מהמקרים – כל עוד העובר על העבירה עדיין נהנה מפירות העבירה, למעשה אין התיישנות. דוגמאות לעבירות נפוצות כוללות הצבת מעבה מזגן בחזית הבניין או סגירת מרפסות ללא היתר.