חברת הבנייה "י.א. אלון בנייה בע"מ" שלחה מכתב לדיירים ברחוב אלון 13-7 בחריש, שבו היא מתריעה כי עבירות בנייה שבוצעו בשטח המשותף מונעות את המשך תהליך רישום הבניין בטאבו. מתמונות שצורפו עולה כי מדובר בבית כנסת מאולתר שהוקם במתחם החנייה של בניין מספר 13 בפרויקט "פסגות אלון". כעת מתברר כי הנושא מעורר מחלוקת רחבה בקרב הדיירים והקהילה המקומית.
לפי עדויות דיירים, בית הכנסת הוקם בתוך אוהל גדול במתחם החנייה של בניין 13 בפרויקט "פסגות אלון", מה שהוביל לתלונות מצד חלק מהדיירים שאינם מעוניינים בקיומו במקום. בעקבות פניות לחברת הבנייה, נמסר להם כי לא ניתן להשלים את הליך הרישום בטאבו עד שהמבנה יוסר או יוסדר חוקית.
במכתב שנשלח לוועד הבית ולדיירים בבניינים 7, 9, 11 ו-13 ברחוב אלון, ציינה החברה כי במסגרת פגישה עם נציגי מחלקת ההנדסה בעיריית חריש, התברר כי בוצעה בנייה בלתי חוקית בשטח המשותף, כולל הקמת מבנה ללא אישור. עבירות בנייה אלה מונעות את אישור תשריט הבית המשותף – שלב הכרחי לפני הגשת הרישום בטאבו. מתיעוד שצורף למכתב עולה כי המבנה המדובר הוא אוהל גדול שהוקם סמוך לבניין, ליד מתקני מחזור, ובתוכו מסודרים שולחנות וכיסאות פלסטיק, ארון תפילה וספרי קודש – מה שמעיד כי הוא משמש בית כנסת זמני.
חשש לפגיעה בזכויות הדיירים
במכתב נכתב כי כל עוד המבנה הבלתי חוקי לא יוסר או שיוסדר מול העירייה, לא ניתן יהיה להמשיך בתהליך הרישום בטאבו. מצב זה עלול לפגוע בזכויות הקניין של הדיירים, שכן רישום בטאבו מספק הכרה חוקית בבעלות על הנכסים ומאפשר ביצוע עסקאות נדל"ן ללא מגבלות משפטיות. חברת הבנייה דורשת מהדיירים לפעול ללא דיחוי ולפתור את הסוגיה, אם באמצעות הריסה של המבנה הלא חוקי או הסדרה חוקית מול הרשויות. נוסף על כך, במכתב מודגש כי החברה לא תישא באחריות לנזקים או לעיכובים שייגרמו בעקבות המצב.
על פי הידוע, מדובר ביוזמה של רוב בעלי הדירות בפרויקט "פסגות אלון" שהסכימו להקים את האוהל בחנייה בשטח המשותף. האוהל נבנה לאחר שוויתרו על חניותיהם והשיגו חתימות של כ-95 אחוז לפחות מתוך 60 דירות בפרויקט. כשלב ראשון, האוהל נבנה באופן זמני, אך מאז החורף האחרון הוא נמצא בשימוש קבוע, כשחלק מהמתפללים בשבת הם אברכים מהסביבה.
בחברת הניהול של הפרויקט, "נקי כפיים", טוענים כי לא התקבלו כל תלונות על רעש או לכלוך, וכי החברה מבצעת ביקורות שוטפות במקום. מהחברה נמסר בתגובה: "מדובר בפרויקט החרדי-היוקרתי "פסגות אלון" שאוכלס במהלך 2024. מספר בעלי דירות/אברכים התאגדו בחתימת כ-95% מבעלי הדירות/הנכס משני הבניינים במתחם החנייה המשותף לאלון 11 ו-13, לאישור הקמת בית הכנסת על חשבון 4 חניות של אלון 11. לאחר חג הסוכות האחרון, החלה תקופת ניסיון הרצה. הנ"ל בימים אלו בתהליכי אישור מוסדר מול העירייה. חברת הניהול נקי כפיים יחד עם ועדי הבניינים הרלוונטיים מחויבים וקשובים לצרכים ולאינטרסים של כלל הדיירים, הן התומכים והן המסתייגים (גם אם ההסתייגות הינה קומץ קטן כידוע) תוך שמירה על איכות ורמת החיים במתחם, ללא פשרות. אנו מחויבים לחוק העירוני ולפסיקת העירייה על כל המשתמע מכך, ועומדים בקשר עם העירייה והגורמים הרלוונטיים".
הרב יצחק יוסף, נשיא מועצת חכמי התורה, שהיה אמור להגיע לעיר חריש, התכוון לקבוע מזוזה בבית הכנסת, אולם בסופו של דבר ביקורו של הרב נדחה עקב עדכון ביטחוני.
דיירים שפנו לעיריית חריש בנושא טוענים כי בקשותיהם לא נענו, וכי אין מעורבות מצד העירייה בניסיון לפתור את המחלוקת.
מאבק פנים-קהילתי?
יש הטוענים כי המניין הספרדי שפועל במבנה נתקל בהתנגדות מסוימת מצד גורמים בקהילה המקומית, שלכאורה מעדיפים לרכז את המתפללים בבתי הכנסת הקיימים. עם זאת, לא ברור האם מדובר בחילוקי דעות פנימיים או בעניין מנהלי בלבד.
דיירים בבניין, שמתנגדים לאוהל הזמני, מסרו ל"חריש היום": "אנחנו מצפים שעיריית חריש, שמתנגדת לפתיחה של בתי כנסת מאולתרים וחרטה על דגלה למנוע התנהלות פיראטית, תמנע את התפשטות התופעה הזו של הקמת אוהלי תפילה ברחבת חנייה פרטית. אנו תושבים חרדים שקנינו דירות בבניינים אלו, יש בבית הספר הסמוך כמה וכמה מנייני תפילה מגוונים וראויים. שכונת החורש מלאה בתי כנסת ברוך ה', ואין אנו מעוניינים לתת יד לבנייה פיראטית".
מה הלאה?
כעת הדיירים מתמודדים עם שתי אפשרויות – לנסות להסדיר את הנושא מול העירייה, או לפנות לערכאות משפטיות. החברה מצידה מסרבת להתקדם עם רישום הבניין בטאבו עד להסרת המבנה, והמתיחות במקום רק גוברת.